Ana Sayfa Merak Edilenler Far Temizliği Nasıl Yapılır?

Far Temizliği Nasıl Yapılır?

464
0

Far Temizliği

Far Temizliği Nasıl Yapılır? diye sorulunca araçlarımızın farları ve stop lambaları gün geçtikçe ilk günkü  parlaklığını kaybetmektedir. Bu durum hem görüntü açısından hemde güvenli sürüş açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Görüntü açısından özellikle yeni boya koruma, boya parlatma uygulaması yapılmış ise haliyle farlarınız sevimsiz duracaktır. Sürüş güvenliği açısından ise aydınlatma performansını olumsuz etkileyerek görüş mesafesini kısaltmaktadır.

Far yıpranmalarının en temel nedeni, otomobil üreticilerinin cam yerine “polikarbonat” ismi verilen plastik malzemeden üretilmektedir. Cam farlar 1990′lı yılların başından itibaren kullanılmamaktadır. Polikarbonat malzeme ile üretilen farlar özelikle UV ışınlarına karşı oldukça zayıftırlar, bu nedenle güneşin daha etkili olduğu bölgelerde yıpranmış oto farlarına sıkça rastlayabiliriz. Ayrıca malzeme çizilmeye karşı da oldukça hassastır. Tabi otomobil üreticileri bu tür olumsuzlukların önüne geçmek için farların dış yüzeylerini akrilik tarzı bir kaplama ile korumaya almışlardır.

Ancak koruma tabakası kalktığında veya zayıfladığında otolarımızın farları buzlu veya bulutlu olarak isimlendirebileceğimiz genellikle sarı renkli bir hal alır. Özellikle bazı araçlarda far sararması kronik sorun olarak belirtilir, aslında bu sorun farları daha yatık olan araçlarda görülür neden yine güneş ışınlarıdır, yatık farlar daha çok UV ışınlarına maruz kalırlar.

Farın Temizliği Nasıl Yapılır?

Far Temziliği çevresel dış etmenlerin etkisiyle dışı kararan, eskiyen, çizilen, bulutlu görünen v.s. farların yenilenerek, tekrar koruma altına alınmasına far temziliği denir.

Oto Farlarında Yıpranma İki Türlü Olmaktadır

1- Far Plastiğinin dıştan yıpranması (bulutlu görünme, kararma, sararma, çizilme) gibi durumlar.

2- Farın iç kısımdan yıpranması, genellikle toz alarak kirlenmesi şeklinde olur.

Far Temizliği Nasıl Yapılır

Far Temizliği Restarasyonu Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda farların dıştan temizliğini anlatmaya çalışacağız. Temel olarak far temizliği farın yüzeyindeki ölü tabaka kalıntılarının zımpara yardımıyla temizlenip, tekrar parlatma işlemi yapılarak koruma altına alınmasıdır.

Başlarken

İşe başlamadan önce aşağıdaki malzemeleri temin etmemiz gerekir.

Farın durumuna göre 800, 1000, 1200, 2000, 3000 grit su zımparası,
Maskeleme bandı,
Meguiars PlastX Far Cilası veya Far Resterasyon Kiti
Polisaj Makinası, Pedi veya El Cila Pedi
Kova su, mikrofiber bezler

Kullanılan malzemeler tamamen tercihe bağlıdır, bazı detailing ürünleri üreten markaların setleri bulunmaktadır bu setleri de kullanabiliriz ya da polisaj makinası yerine matkap gibi alternatifler bulunmaktadır. Kullanacağımız malzemelerle ilgili alternatifleri yazımızın devamında okuyabilirisiniz.

Hazırlık

İşe koyulmadan önce uygulama yapacağımız far bölgesini yıkama yoluyla temizleyip, kurulayınız. Daha sonra boyalı yüzeyin zarar görmemesi için farın etrafını maskeleme bandı ile kapatınız. Hatta daha geniş yüzeyleri de naylon veya gazete ile kapatabilirsiniz. Burada dikkat edilecek nokta bantın kolay kaldırılabilir olmasıyla iz bırakmamasıdır.

Adım 1:

İlk adımımız farın zımparalanması,

Adım 2:

Polisaj yapılarak parlatılması

Adım 3:

Cila ile koruma altına alınması

Bu Yazıya Oy Ver
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz