Son yıllarda ülkemizde de popülerliğini artıran boya koruma uygulaması, yakaladığı ivmeyle otomobil meraklılarının da tercih ettiği bakım uygulaması olmuştur. Ancak boya koruma işlemini araçlarına uygulatmak isteyen pek çok kullanıcı, onlarca terim ve bilgi kirliliği arasında sıkışıp kaldıkları için boya koruma wax uygulaması konusunda çekimser kalabilmektedir.
Bundan dolayı bu yazımızda boya koruma wax işleminin tanımını yapmaya çalışacağız.
Boya koruma nedir?
Arabalarımızın kaporta dediğimiz boyalı yüzeylerini zararlı dış etkenlere karşı maksimum koruma sağlayabilmesi için aracın yüzeyine uygulanarak, boya koruma ürünün çeşidine göre boyalı yüzeyde belirli kalınlıkta oluşan katmana boya koruma denir.
Boya koruma sistemi en çok pasta veya polisaj uygulaması ile karıştırılmaktadır. Polisaj ya da pasta uygulaması aşındırıcıdır, bu özelliği ile boyalı yüzeyi inceltmekte dir. Wax ise aksine katman oluşturmaktadır.
Zararlı Dış Etkenler
Otoların boyasını yıpratan zararlı dış etmenleri üç ana başlıkta toplayabiliriz. Bu ana başlıkları da kendi içlerinde çeşitlendirebiliriz. Ancak konumuzun temelini dağıtmamak için sadece ana başlıkları sıralayacağız. Zararlı dış etkileri buradaki konumuzda detaylı olarak bulabilirsiniz.
Güneş Zararlı UV ışınları
Oto Yıkama Sırasında Oluşan Unsurlar
Kimyasal Çevresel ve Mekanik Etkenler
Boya Koruma Çeşitleri
Doğal İçerikli Boya Koruma Ürünleri
Sealant Sentetik İçeren Boya Koruma
Nano Boya Koruma Ürünleri