Ana sayfa Merak Edilenler Cila ve Nano Koruma Arasındaki Fark

Cila ve Nano Koruma Arasındaki Fark

482
0
PAYLAŞ

Cila ve Nano Koruma Arasındaki Fark tam olarak sizlere anlatacğız. Herkes tarafından merak edilen nano boya koruma gerçeğini anlatmaya başlamadan önce hâlâ bilmeyenlerin olduğunu düşünerek “nano” ve “nanoteknoloji” nin ne olduğunu söyleyelim.

Cila ve Nano Koruma Arasındaki Farklar

Nano, metrenin milyarda biri büyüklüğünde maddeleri ölçmeye yarayan tıpkı metre ve santimetre gibi bir ölçü birimidir. Nanoteknoloji ise bu büyüklükteki maddelerle uğraşan mühendislik ve bilim dalıdır.

Burada tüketiciyi ilgilendiren konu nano patentli bir isim olamaz ve üreticiler diledikleri ürünlerine bu adı verebilirler!

Nano korumalar, içeriğinde carnauba yağı, çeşitli sentetik cilalar, silikonlar, teflonlar ve polimerler ihtiva eden en kaliteli cilalardan daha iyi ve uzun korurlar.

pasta cila

Nasıl ve Neden?

Cilalar yüzeyi yumuşatırlar ve yüzeyde kaygan bir ta
baka meydana getirirler, 100 nanometreden ya da 0,1 mikrondan çok daha büyüktürler ve gözenekleri tam olarak dolduramazlar. Hızlı ısınma ve soğuma sırasında genleşirler. Sıcak günlerde kaporta üzerindeki ısı artar ve cila genişler. Gün boyunca araç tozlanır. Gece sıcaklığın düşmesine bağlı olarak kaporta yüzeyi soğur ve cila daralır. Bu daralma sırasında tozlar cila tabakasının içine karışır ve boya yüzeyi hızla matlaşır.

Nano korumalar genel itibariyle -60 ve 450 (ürüne bağlı olarak minimum 200) dereceye kadar genleşmezler. Dolayısıyla boya üzerinde buna bağlı bir matlaşma yaşanmaz.

Tüketici Nelere Dikkat Etmelidir?

Nano’nun bir ölçü birimi olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Dolayısıyla patentli değildir ve her nevi cila nano olarak adlandırılabilir. Fakat içeriği ve kalitesi ne olursa olsun cilalar gerçek bir nano koruma olamazlar. Cilalar yapıldığı teknolojiye göre carnauba yağı, çeşitli sentetik cilalar, silikonlar, teflonlar ve polimerler ihtiva ederler. Nano koruma ürünlerinin ham maddesi ise doğada bulunan SiO2 (silicon dioxide) elementidir. Bunun dışında kullanılacak yüzeye göre ürünlerin içerisinde farklı oranlarda cam, seramik, gümüş ve elmas nano parçacıkları bulunur. Taşıyıcı ortam ise daima su, ethanol, isopropil alkol üçlüsünden biri veya birkaçıdır.

Bu Yazıya Oy Ver
[Toplam: 4 Ortalama: 5]

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here